De Cornell Methode: Actief leren en makkelijk notities maken (2024)

Heb je je ooit afgevraagd waarom sommige mensen alles lijken te onthouden wat er in de klas wordt gezegd, terwijl anderen worstelen om zelfs de basispunten bij te houden? Het geheim zit hem misschien niet alleen in hoe slim je bent, maar ook in hoe je notities maakt. In deze blog duiken we in de wereld van de Cornell Methode, een notitietechniek die belooft je studievaardigheden naar een hoger niveau te tillen. Dus, pak je pen en papier (of je tablet), en laten we samen ontdekken hoe deze methode je kan helpen slimmer, niet harder, te studeren.

Wat is de Cornell Methode?

Heb je ooit geprobeerd om tijdens de les notities te maken en eindigde je met een vel papier dat meer op een geheime code leek dan op bruikbare studienotities? Maak kennis met de Cornell methode: je nieuwe beste vriend als het gaat om notities maken. Deze methode is niet alleen je redder in nood tijdens saaie lessen, maar helpt je ook om de stof beter te snappen en te onthouden.

De Cornell methode is een slimme manier om hoofd- en bijzaken uit elkaar te houden, waardoor je lesstof verandert van een warboel in een georganiseerd meesterwerk. In plaats van overal krabbels te maken, verdeel je je pagina in drie delen: één voor de hoofdnotities, één voor sleutelwoorden en één voor een samenvatting. Klinkt simpel, toch? Dat is het ook!

Wat betekent Cornell?

De naam “Cornell” komt dus simpelweg van de universiteit waar deze geniale methode is ontwikkeld.

Waar komt de naam de Cornell methode vandaan?

Terug in de tijd, naar de jaren 50 in de vorige eeuw, toen professor Walter Pauk van de Cornell Universiteit in Amerika dacht: “Er moet een betere manier zijn”. En voilà, de Cornell methode was geboren. Het doel was om studenten een handigere en effectievere manier te bieden om notities te maken en te studeren. En geloof me, het werkt als een trein.

Waarom werkt de Cornell Methode?

Nu vraag je je misschien af: “Waarom zou ik overstappen op de Cornell methode?” Nou, wetenschappelijke studies en vele tevreden studenten bewijzen dat deze methode je helpt om informatie beter te organiseren en te onthouden. Het mooie is dat je actief bezig bent met de stof door belangrijke punten te markeren en een samenvatting te schrijven. Dit zorgt ervoor dat je brein de informatie beter opslaat dan wanneer je passief tekst overneemt. Bovendien, door de samenvatting aan het einde, heb je een snelle review van de hele les, handig voor vlak voor de toets!

Stap-voor-Stap Gids voor de Cornell Methode

Dit is jouw gouden ticket naar de wereld van overzichtelijke en nuttige notities. Laten we duiken in het hoe en wat, zonder dat je een detective hoeft te worden om je eigen krabbels te ontcijferen.

Stap 1: Het voorbereiden van je notitieblad.

Pak een vel papier. Ja, zo eenvoudig beginnen we. Zorg ervoor dat je pen of potlood geslepen is, we gaan geschiedenis schrijven, of op zijn minst, geschiedenisnotities.

Stap 2: Het indelen van het notitieblad in de verschillende secties.

We gaan het papier verdelen in secties: één brede kolom aan de rechterkant voor je notities, een smalle strook links voor kernwoorden, en een ruimte onderaan het vel voor die gouden samenvatting. Als voorbeeld kun je de afbeelding hieronder gebruiken.

De Cornell Methode: Actief leren en makkelijk notities maken (1)

Stap 3: Actief aantekeningen maken tijdens de les of bij het studeren.

Nu komt het leuke gedeelte! Terwijl je leraar praat of terwijl je door je boek bladert, begin je in de rechterkolom notities te maken. Denk: bullet points, korte zinnen, en af en toe een tekening (als je creatief aangelegd bent????).

Stap 4: Het identificeren en noteren van kernwoorden en concepten.

Links van je papier ga je nu de belangrijkste woorden noteren. Dit zijn de kernwoorden of concepten die de essentie van wat je leert samenvatten.

Stap 5: Het schrijven van een bondige samenvatting van de aantekeningen.

Onderaan je pagina ga je een samenvatting schrijven. Dit is je kans om alles wat je hebt geleerd samen te vatten. Probeer het in een paar zinnen te doen. Maak de samenvatting zo kort en bondig als je kunt, maar vergeet geen belangrijke details!

En voilà! Je hebt zojuist de Cornell methode meester gemaakt. Het is simpel, effectief, en wie weet, misschien wordt het wel je nieuwe beste vriend bij het studeren. Dus, pak die notitieblokken en laten we aan de slag gaan!

Tips voor Succes met de Cornell Methode

Heb je ooit geprobeerd om aantekeningen te maken tijdens de les en eindigde je dan met een notitieblok dat meer leek op een abstract kunstwerk dan op bruikbare studiematerialen? Maak je geen zorgen, we hebben allemaal wel eens in die schoenen gestaan. Maar vrees niet meer! De Cornell Methode is hier om je notities (en misschien zelfs je cijfers) te redden. Laten we eens kijken hoe je deze methode als een pro kunt gebruiken met een paar handige tips.

Afkortingen

Afkortingen zijn je nieuwe vrienden: Denk eraan, tijdens een les praat je leraar waarschijnlijk sneller dan je grootmoeder op familiebijeenkomsten. Om bij te blijven, gebruik je afkortingen. Maak een lijstje van standaardafkortingen die je vaak gebruikt.Maar let op: zorg ervoor dat je je eigen afkortingen nog begrijpt als je je aantekeningen herleest!

Overhoren met kernwoorden

Stel je voor, je hebt een toets en je notitieblok kijkt je aan alsof het zegt: “Je bent er nog niet klaar voor, maat.” Geen paniek! Gebruik de kernwoorden uit je Cornell-notities om jezelf te overhoren. Bedek de rechterkant van je notitieblad (waar je uitgebreide notities staan) en probeer de informatie te herinneren aan de hand van de kernwoorden aan de linkerkant.

Gebruik kleuren

Wie zei dat studeren saai moet zijn? Gebruik verschillende kleuren voor verschillende thema’s of onderwerpen in je notities. Dit helpt niet alleen om je notities georganiseerd te houden, maar studies tonen ook aan dat kleur je geheugen kan verbeteren. Plus, het maakt je notitieblok er vrolijk en uitnodigend uit zien.

Door deze eenvoudige, maar effectieve tips toe te passen, til je de Cornell Methode (en je studievaardigheden) naar een hoger niveau.

Templates voor de Cornell Methode

Wij hebben een aantal templates voor je gemaakt, die je kunt gebruiken om met de Cornell Methode te beginnen! Dit zijn A4’tjes die al ingedeeld zijn op de ‘Cornell manier’.Hier kun je ze downloaden, om meteen te beginnen.

Nog één keer in het kort…

In deze blog hebben we de kracht van de Cornell methode onthuld, een eenvoudige maar geniale techniek die je leervaardigheden kan verbeteren. Van zijn oorsprong aan de Cornell Universiteit tot de stappen om het effectief toe te passen, we hebben gezien hoe deze methode niet alleen helpt om informatie te organiseren en te onthouden, maar ook om actief met de lesstof bezig te zijn.

Door notities op een gestructureerde manier te maken, sleutelwoorden te identificeren, en een bondige samenvatting te schrijven, biedt de Cornell methode een helder pad naar beter leren en onthouden.

Voor leerlingen die worstelen met leren en het halen van betere cijfers, kanonze cursus ‘Leren Leren’een perfecte aanvulling zijn op de Cornell methode. Deze cursus biedt heel erg veel extra leertechnieken en -strategieën om je leerstijl verder te verbeteren en te maximaliseren.Wil je weten wat anderen van onze cursus vinden? Dan lees je hier de Trustpilot reviews.

Samen vormen ze een krachtig duo om je school prestaties naar een hoger niveau te tillen. Dus, waarom niet beginnen met het toepassen van de Cornell methode vandaag en ontdekken hoe onze cursus ‘Leren Leren’ je verder kan helpen?

De Cornell Methode: Actief leren en makkelijk notities maken (2024)
Top Articles
DC Justice Lab | DC Crime Lab
Pennsylvania state police commissioner reveals stunning details about Trump shooting | CNN Politics
Academic Calendar Pbsc
Blackstone Launchpad Ucf
Target Dummies 101 - The Dummy Research/Tutorial Thread
Best Boxing Gyms Near Me
Thedirtyship
19 Awesome Things to Do in Redmond, Oregon
Jocelyne Mirando
Top Scorers Transfermarkt
Sphynx Cats For Adoption In Ohio
UHD-4K-Monitor mit 27 Zoll und VESA DisplayHDR™ 400 - 27UQ750-W | LG DE
Telegram X (Android)
Faotp Meaning In Text
Atl To London Google Flights
Palmetto E Services
50 Shades Of Grey Movie 123Movies
Oppenheimer Showtimes Near Amc Rivertowne 12
Red Lobster cleared to exit bankruptcy under new owner Fortress
Stellaris Wargoal
Education (ED) | Pace University New York
Watch The Lovely Bones Online Free 123Movies
Hartford Healthcare Employee Tools
Kentuky Fried Chicken Near Me
Kvoa Tv Schedule
Melanin - Altmeyers Enzyklopädie - Fachbereich Dermatologie
Does Publix Have Sephora Gift Cards
Sour Animal Strain Leafly
Cognitive Function Test Potomac Falls
Springfield Ma Craigslist
Bustime B8
Magicseaweed Bob Hall
Hyvee.com Login
Does Walmart have Affirm program? - Cooking Brush
Persona 5 R Fusion Calculator
Craigslist Palm Desert California
Family Violence Prevention Program - YWCA Wheeling
Seller Feedback
Rs3 Bis Perks
Hood County Buy Sell And Trade
Game On Classroom 6X
Sacramento Library Overdrive
Cranes for sale - used and new - TrucksNL
Ttw Cut Content
Antonin Balthazar Lévy
How To Use Price Chopper Points At Quiktrip
Houses For Rent in Eureka, CA
Where To Find Mega Ring In Pokemon Radical Red
Fayetteville Arkansas Craigslist
Grayson County Craigslist
Bme Flowchart Psu
Ravenna Greatsword Arcane Odyssey
Latest Posts
Article information

Author: Carmelo Roob

Last Updated:

Views: 5849

Rating: 4.4 / 5 (65 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Carmelo Roob

Birthday: 1995-01-09

Address: Apt. 915 481 Sipes Cliff, New Gonzalobury, CO 80176

Phone: +6773780339780

Job: Sales Executive

Hobby: Gaming, Jogging, Rugby, Video gaming, Handball, Ice skating, Web surfing

Introduction: My name is Carmelo Roob, I am a modern, handsome, delightful, comfortable, attractive, vast, good person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.